Crop-R Nieuws
News

Stay up to date

This is a selection of mainly Dutch articles. As we are expanding to different countries, we will news in other languages as well.

27 January 2017

Vandaag is de Dag van de Tulp

Hét event voor de tulpenteelt in Proeftuin Zwaagdijk met een uitgebreide marktbroeishow en interessante workshops. Onze teeltadviseur Altjo Medema geeft hier onder andere uitleg over irrigatiemanagement met het gebruik van onze bodemvochtsensoren. Het programma is van 13.30 - 20.30 uur. Lees verder…

image


€ 250,- Suikerbietenbonus bij deelname Unitip

Suiker Unie geeft een bonus van € 250,- wanneer je je teeltregistratie vóór 1 februari aanstaande verstuurt aan Unitip. Je gegevens kun je heel eenvoudig vanuit Crop-R doorsturen aan Unitip via de AgroConnect-app. Klik hier voor de instructievideo.

BO Akkerbouw komt met Gedragscode Datagebruik

BO Akkerbouw heeft een aantal spelregels opgesteld over het delen van data. Deze gedragscode biedt telers bescherming en moet het delen van data vanzelfsprekender maken. Op verzoek van verschillende partijen, waaronder Dacom, is deze code tot stand gekomen. Lees verder…

Nieuwe koppeling met Theunisse

De leveringen van Theunisse worden op basis van de bestelbon automatisch ingelezen in je schuur. Zo heb je je voorraad altijd op orde. Je kunt de apps van al onze leveranciers van middelen hier vinden en installeren.

Gezocht: Senior Software Engineer 

image

Lees verder…

Nieuwe medewerkers

Van stagiair naar GEO Developer: Gert Sterenborg begint in februari als GEO Developer nadat hij zijn stage succesvol bij ons heeft afgerond. Hij gaat aan de slag met het gebruik van satellietdata voor boeren in ons online platform.

Vanaf 1 februari wordt ons team versterkt met Harmen Wollerich als Accountmanager Agribusiness. Harmen heeft een WUR achtergrond in de studie Agricultural & Bioresource Engineering. Naast zijn werk zit hij in de maatschap met zijn ouders van hun boerderij in Stadskanaal. Al met al een goede combi om namens Dacom de boer mee op te gaan!

image
16 December 2016

Weersverwachting nu in mobiele applicatie

Weersverwachting is nu ook beschikbaar in de mobiele Dacom applicatie voor iOS en Android.

image


Boer&Bunder bij 7 genomineerden SODA award

Onze webapplicatie Boer&Bunder is geëindigd bij de beste 7 inzendingen voor de SODA award. De award is bedoeld om innovatief gebruik van open data zichtbaar te maken en te belonen. Benieuwd wie de prijs gewonnen heeft?
Lees verder…

image


Nieuwe prijzen vanaf 1 december 2016

Vanaf 1 december 2016 zijn de abonnementsprijzen voor teeltregistratie gewijzigd. Op een abonnement afgesloten vóór deze datum blijven de toen geldende prijzen en voorwaarden van kracht. Bij upgrades of toevoegingen gelden de nieuwe prijzen voor alle abonnementen.

Dacom e-mailadressen 

De Dacom medewerkers in Groningen (voorheen Crop-R) hebben nu Dacom e-mailadressen. De oude Crop-R mailadressen blijven beschikbaar tot en met het einde van het jaar. Algemene vragen? Mail naar info@dacom.nl.  

image
12 December 2016

Strategische samenwerking Proagrica en Dacom Farm Intelligence

Proagrica en Dacom Farm Intelligence werken met ingang van 1 december 2016 samen aan de verkoop van intelligente farm management en unieke hardware producten in – in eerste instantie - Nederland en België. Hiermee ontstaat een unieke combinatie tussen hypermoderne farm management software en meer dan 100 jaar partnership met de agrarische sector.

Proagrica, onder meer uitgever van het Nederlandse weekblad Boerderij (sinds 1915) en het Engelse Farmers Weekly, is tevens leverancier van het softwareprogramma Farmplan in het Verenigd Koninkrijk. Proagrica acquireerde eind vorig jaar F4F, gespecialiseerd in technologische oplossingen voor de integratie van alle schakels in de agrarische supply chain en leverancier van datamanagement systemen. Proagrica sluit nu een strategische samenwerking met het Nederlandse bedrijf Dacom Farm Intelligence om haar footprint in software en data solutions te versterken.

Janneke Hadders, CEO Dacom Farm Intelligence: “Dacom ontwikkelt al 30 jaar innovatieve en baanbrekende technologie voor de agrarische sector. Wij brengen de wereld van dataverzameling en het omzetten van deze data in concrete adviezen bij elkaar. Data gedreven inzichten zijn de toekomst voor de landbouw en de ontwikkelingen hierin volgen elkaar snel op. Door de samenwerking tussen Proagrica en Dacom zal het gebruik van data gedreven adviesdiensten binnen het agrarisch bedrijf worden versneld. Zo kunnen we onze adviesdiensten naar een hoger niveau tillen, waardoor wij de teler nog betere oplossingen kunnen bieden voor verbetering van het dagelijkse werkproces.”

Casper Niesink, Managing Director Proagrica: “De samenwerking met Dacom past perfect in de strategie van Proagrica. We willen nadrukkelijk het werkproces van de boer ondersteunen en slimme technologische oplossingen passen daar perfect bij. De marketing- en saleskanalen van Proagrica zijn erg geschikt om effectief en efficiënt de toegevoegde waarde van de Dacom-oplossingen op de markt te brengen.” 

08 December 2016

Boer & Bunder genomineerd voor Stuiveling Open Data Award!

Op maandag 12 december wordt tijdens het ‘Hoe? Open Festival’ in Utrecht, de allereerste Stuiveling Open Data Award (SODA) uitgereikt. De award is bedoeld om innovatief gebruik van open data zichtbaar te maken en te belonen. De gratis webapplicatie Boer & Bunder is één van de zeven genomineerden! Crop-R, onlangs gefuseerd met Dacom, is de drijvende kracht achter Boer & Bunder.

Boer & Bunder

Boer & Bunder is een gratis webapplicatie dat open data visualiseert op perceelniveau. De app toont voor alle 1,9 miljoen hectare landbouwgrond in Nederland een aantal open datasets. Met de app kan een akkerbouwer met één klik beschikbare open data over zijn percelen oproepen zoals oppervlakte, gewasrotatie, grondsoort en andere perceeleigenschappen. Iedere maand raadplegen zo’n 13.000 gebruikers de website. Het idee van Boer & Bunder is ontstaan tijdens een hackathon in 2015 en uitgewerkt met twee partners: Hackwerk en Liters.

image


Stuiveling Open Data Award (SODA)

De SODA award is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Op maandag 12 december wordt tijdens het ‘Hoe? Open Festival’ in Tivoli, Utrecht de award uitreikt door Minister Plasterk. Crop-R behoort met Boer & Bunder tot één van de zeven genomineerden. Naast de award ontvangt de winnaar ook een geldbedrag van € 20.000. De award is vernoemd naar mevr. Drs. Saskia J. Stuiveling, voormalig president van de Algemene Rekenkamer, zij pleit voor het actief openbaar beschikbaar stellen van open data.

image
01 December 2016

Actie: Weerpakket 1 jaar voor 1 euro!

Crop-R en Dacom gaan samen verder als Dacom Farm Intelligence. Reden voor een feestje! Graag vieren we dit met jullie. Profiteer tot en met 31 december 2016 van onze actie en ontvang bij bestelling van online teeltregistratie het weerpakket (t.w.v. € 250) 1 jaar voor 1 Euro.

Bekijk de actiepagina voor meer informatie en bestel direct. Let op: heb je nog geen Crop-R Try-out account, dan moet je eerst een account aanmaken.

04 November 2016

Kick-off Dacom Farm Intelligence

Hier is de eerste Dacom Farm Intelligence nieuwsbrief! Vanwege de krachtenbundeling tussen Crop-R en Dacom in Dacom Farm Intelligence vindt de komende tijd stap voor stap een integratie plaats.
Lees verder…

Telefoonnummer

Dacom Farm Intelligence is bereikbaar onder een nieuw telefoonnummer:

088-3226600

Social media

De kanalen op social media zijn samengevoegd. De Crop-R accounts op Twitter, YouTube en LinkedIn zullen binnenkort verdwijnen. Zoek ons op op social media en volg onsom op de hoogte te blijven van acties, nieuws en andere wetenswaardigheden. 

BoerenBunder 2.0

BoerenBunder ontwikkelt door, breidt uit en wordt interactiever. De hoogtekaarten (AHN3) zijn geoptimaliseerd en nu te zien in BoerenBunder. Binnenkort gaan we aan de slag met de optimalisatie voor mobiel gebruik en slimme filters waar je sneller en gemakkelijker mee kunt navigeren.

image


Belgische toelatingen

De Belgische GBM-lijst en de toelatingencontrole daarop zijn geïmporteerd in Crop-R. Vink onder lokalisatie in configuratie de Belgische GBM-lijst aan en installeer de Toelatingen BETA app.

Onderhoudstips Sensetion & TerraSen

Het einde van het seizoen nadert. Als je geen gebruik meer maakt van je bodemvochtsensor(en) haal deze dan uit het veld en berg ze goed op.

Lees verder…

Eerste Dacom teammeeting een feit

Woensdag 26 oktober vond de eerste Dacom teammeeting plaats op uitnodiging van Mts. Sterenborg in Onstwedde. Na een inspirerende presentatie van eigenaar Nanne Sterenborg en zijn zoon Gert (stagiair bij Dacom) zijn we het land op gegaan om ‘eerappels’ te rooien. Erg leerzaam! Nogmaals dank aan familie Sterenborg voor hun gastvrijheid!

image
23 September 2016

Crop-R en Dacom bundelen krachten onder de naam Dacom Farm Intelligence

Crop-R en Dacom bundelen hun krachten. Wij gaan samen verder onder de naam Dacom Farm Intelligence. Datagedreven inzichten zijn de toekomst voor de landbouw en de ontwikkelingen hierin volgen elkaar snel op. Dacom Farm Intelligence brengt de wereld van dataverzameling en het omzetten van deze data in concrete adviezen bij elkaar. Dit alles ten behoeve van een beter inzicht in het dagelijkse werkproces.

Gericht en snel inspelen op de wensen van gebruikers is de belangrijkste reden van de samenvoeging van de organisaties. Dacom ontwikkelt en levert gespecialiseerde datagedreven adviesdiensten en sensorapparatuur aan akkerbouwbedrijven en de agribusiness over de hele wereld. Eerder dit jaar is Dacom succesvol gestart met het aanbieden van online weer, irrigatie- en gewasbeschermingsadviezen op het Crop-R platform. De combinatie bedient een wereldwijd klantenbestand van meer dan 30.000 geregistreerde gebruikers.

In het komende half jaar vindt een integratie van de producten en diensten van Crop-R en Dacom plaats. Een gezamenlijke helpdesk voor klantvragen is reeds ingericht. De huidige functionaliteiten blijven beschikbaar en worden met elkaar geïntegreerd. Wij houden je op de hoogte over de ontwikkelingen in de volgende nieuwsbrief geheel in nieuwe huisstijl.

Voor vragen kun je contact met ons opnemen via info@dacom.nl.

image


Configuratie van je boerderij

De configuratiemogelijkheden voor je boerderij hebben we de afgelopen tijd uitgebreid en verbeterd. Steeds meer kun je Crop-R aanpassen aan de praktijk van je eigen boerderij. Zo kon je bijvoorbeeld al de werkbon aanpassen en je gewaspercelen per gewas een andere kleur geven. Wat is nieuw? Als je op Registratie klikt, zul je zien dat je voortaan zelf kunt beslissen welke attributen en methoden je wilt gebruiken op je boerderij. Staat de juiste methode, bijvoorbeeld ‘Grondontsmetten met plastic’, niet in de rij? Voeg deze dan eenvoudig toe onder de categorie “Grondontsmetten”. Eigenschappen of methodes die je nooit gebruikt, kun je ook uitvinken.

Ook hebben we de boerderij een stukje internationaler gemaakt. Afhankelijk van de locatie van je boerderij kun je de valuta, oppervlakte-eenheid en de temperatuurweergave aanpassen naar de standaard van het land. Je komt daar door te klikken op Lokalisatie.

image


Percelenlaag Nederland en Wallonië

De percelenlaag 2016 van Nederland was al eerder beschikbaar voor alle Crop-R gebruikers. Je kunt nu zien welke gewassen de afgelopen 8 jaar op een perceel hebben gestaan. Nieuw in Crop-R is de percelenlaag van 2015 voor Wallonië. Boeren in Wallonië kunnen nu ook gemakkelijk vanuit de referentielaag hun percelen intekenen.

image


Nieuwe leverancier

Crop-R heeft er weer een nieuwe koppeling met een leverancier van middelen bij gekregen. De leveringen van Van Iperen kunnen op basis van de bestelbon automatisch worden ingelezen in je schuur. Zo heb je je voorraad altijd op orde. Je kunt de apps van al onze leveranciers hier vinden en installeren.

image


Nieuwe collega en vacatures

Ons ontwikkelteam is deze maand versterkt met Software EngineerOlivier Louwaars. Wil je ons team ook versterken en werken aan nieuwe cloudsoftware, sensortechnologie en slimme data-oplossingen? We hebben twee vacatures openstaan voor Sales Engineer en Software Engineer. We zien je sollicitatie graag tegemoet.

image
26 July 2016

Vastleggen van weersomstandigheden voor GlobalGAP

Vanaf 1 juli 2016 geldt de nieuwe versie van GlobalGAP en is het verplicht geworden om weersomstandigheden te registreren bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. In Crop-R laden we in het registratiescherm de actuele weersomstandigheden voor betalende gebruikers in. We leggen weertype, temperatuur, luchtvochtigheid, windsnelheid en -richting vast. Wanneer je registreert, kun je met één klik op de knop de weersomstandigheden opslaan bij de registratie. Registreer je op een later tijdstip? Geen probleem. Je kunt de weergegevens gemakkelijk bewerken. In de toekomst kun je het weerstation zelf kiezen en kun je ook historische weerdata opvragen.

Let op: dit geldt alléén voor het online Crop-R platform en nog niet voor de mobiele app. Een volgende update voor mobiel zal dit wel mogelijk maken.

image

Geen interesse in de weerdata? In het configuratiescherm kun je de functionaliteit ook gewoon weer uitzetten. Klik hier.

Meerdere medewerkers toevoegen aan registraties 

Boerenbedrijven worden steeds groter en steeds vaker wordt extern personeel ingeschakeld voor bijvoorbeeld ploegenwerk bij het oogsten. In Crop-R kun je meerdere medewerkers als toepasser aanmerken bij je boerderij. Per registratie kun je naast een toepasser ook meerdere “medewerkers” koppelen. Voor mobiel is dit nog niet beschikbaar, maar je kunt het wel inzien. De gewerkte uren van de medewerkers komen ook weer terug in de saldorapportage.

Feedback van gebruikers: kopiëren van registraties, planning en GPS

We hebben weer veel ideeën van gebruikers uit Uservoice opgepakt. Je kunt nu eenvoudig bestaande registraties kopiëren naar een ander perceel. Hoe werkt het? Je vinkt de registratie aan die je wilt kopiëren en klikt op ‘kopieer’. Nu selecteer je de velden waar je de registratie naar toe wilt kopiëren en slaat op.

image

We hebben de mobiele app ook verbeterd. De planning op je mobiel kun je nu aan en uit zetten. Je ziet op de kaart dan alleen de percelen waarop de planning voor je is klaargezet. Als je de planning hebt uitgevoerd, verdwijnt het perceel van de kaart. Je zet deze functie aan in het menu linksboven. In hetzelfde menu kun je ook de GPS aanzetten. Op de kaart komt dan een stipje met je actuele locatie. Als je de GPS aan hebt staan, zie je onder ‘Velden’ ook de afstand naar je percelen. De dichtstbijzijnde percelen staan bovenaan. Vergeet je niet de GPS van je mobiel aan te zetten? 

Wij zijn verhuisd!

Ver? Nee hoor. Je kunt ons nu vinden aan de Helperpark 282, 9723 ZA in Groningen op de tweede verdieping van de Mediacentrale. Kom gerust eens langs voor een kop koffie!

image
19 May 2016

Teeltregistratie Sensus

Sensus sluit jaarlijks contracten met akkerbouwers voor teelt en levering van cichoreiwortels. Alle cichoreitelers die in 2016 cichorei telen voor Sensus kunnen vanaf dit jaar hun teeltregistratie vastleggen met Crop-R. Deze teeltregistratie is van belang om teeltkeuzes goed te kunnen evalueren en is een onmisbaar onderdeel van de cichoreiteelt monitor Cimone®. Door het optimaliseren van teeltkeuzes is nog veel winst te behalen. Sensus wil in de komende 10 jaar tijd naar een gemiddeld opbrengstniveau van 10 ton inuline of meer per hectare cichorei. Alle telers die voor Sensus telen hebben in de tweede helft van maart een e-mailbericht ontvangen voor het aanmaken van een Crop-R account en voor het activeren van de Sensus app. 

Wil je als afnemer aansluiten op het Crop-R platform? Neem dan contact op met Lud Uitdewilligen via de mail.

Gecombineerde Opgave van RVO

De meeste van jullie hebben vorige week de percelen weer ingevuld in de Gecombineerde Opgave van RVO. Wil je de percelen weer importeren naar Crop-R? De functie hebben we aangepast en makkelijker gemaakt. We hebben een peildatum toegevoegd en nemen de namen van de gewaspercelen over. Klik hier als je wilt importeren. 

image


Nieuwe leverancier

Crop-R heeft er een nieuwe koppeling met een leverancier van middelen bij gekregen. Vanaf nu worden de leveringen van WPA Robertus op basis van de bestelbon automatisch ingelezen in je schuur. Zo heb je je voorraad altijd op orde. Je kunt de apps van al onze leveranciers hier vinden en installeren.

image

Uservoice: Ik stel voor om…

Crop-R nog beter te maken door je stem te laten zien op Uservoice. Je kunt ons via Uservoice een mail sturen, maar ook feedback geven. Vele boeren gingen je al voor en hebben hun idee geplaatst. Staat je idee er al tussen? Breng dan je stem uit. Het idee met de meeste stemmen gaan wij als eerste mee aan de slag. Zo zijn we nu gestart met het verbeteren van de registratie op onze mobiele app. Straks kun je meerdere percelen tegelijk selecteren wanneer je eenzelfde bespuiting hebt uitgevoerd. Wist je trouwens dat je nu ook extra contacten kunt toevoegen als ‘toepassers’? De toepasser wordt hiermee niet uitgenodigd op de boerderij. Crop-R is benieuwd naar jullie ideeën.

image


Vacature Software Engineer

Crop-R heeft een vacature voor een Software Engineer. Wil jij deel uitmaken van ons team en heb je ambitie in de Agri-ICT sector? Lees dan snel de vacature en stuur ons je reactie. De vacature vind je hier.

Nieuw teamlid!

Ons team is deze maand versterkt door Geoffrie Hoiting. Het liefste ontwerpt Geoffrie mooie applicaties en interfaces die ook nog eens goed te bedienen zijn. Hij gaat daarom de rol van grafisch ontwerper en interaction designer vervullen binnen Crop-R. Wij hebben veel vertrouwen in Geoffrie en we hopen op een creatieve samenwerking vol met mooie Crop-R ontwerpen.

image
19 April 2016

Dacom Voorjaarsactie! 40% korting

Dacom biedt vanaf nu het nieuwe gewasbeschermingspakket online aan op ons Crop-R platform. Om dit te vieren hebben wij een voorjaarsactie.

Profiteer tot en met 6 mei 2016 van een éénmalige korting van 40% op Crop-R teeltregistratie en op de volgende diensten van Dacom:

gewasbeschermingspakket inclusief weerpakket van € 450,- voor € 270,-alléén weerpakket van € 200,- voor € 120,-.

Wil je meer weten over het gewasbeschermingspakket, weerpakket of meteen bestellen? Klik dan hier en gebruik actiecode DACOM2016.

image
07 March 2016

Leveranciers

Het Crop-R platform koppelt automatisch met leveranciers van middelen. De leveringen van Agrifirm, CZAV, Profyto, Heyboer, Vlamings of Wesemael worden automatisch ingelezen in je schuur zodat het overzicht van je voorraad altijd up-to-date is. Klik hier om de app van jouw leverancier te installeren. Wil je hier ook gebruik van maken, maar staat je leverancier er niet tussen? Geef het dan aan ons door via info@crop-r.com, dan onderzoeken wij de mogelijkheden.

image


Haal meer uit je Crop-R account met Dacom online weer!

Het professionele online weerpakket van Dacom kun je vanaf nu toevoegen aan je Crop-R account. Je krijgt daarmee toegang tot uitgebreide weerdata als temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, neerslag, windsnelheid en -richting. Elk uur worden de gegevens geüpdatet zodat je altijd beschikking hebt over actuele weersinformatie. De weersverwachting en spuitomstandigheden geven, naast weerdata, uitgebreidere informatie over temperaturen, bewolking en neerslag. Op basis van de actuele weersomstandigheden wordt de spuitplanner elk uur bijgewerkt. De spuitomstandigheden worden daarin als zeer goed tot zeer slecht weergegeven. Meer informatie of het online weerpakket toevoegen aan je Crop-R account? Neem contact op met sales@dacom.nl.

Registraties verdelen bij het splitsen van gewaspercelen

Vanaf nu is het mogelijk om gewaspercelen te splitsen terwijl er registraties opstaan. De registraties blijven na het splitsen voor beide percelen behouden en worden opnieuw verdeeld en herberekend op basis van de grootte van de nieuwe percelen. Na de splitsing kan voor beide percelen apart worden geregistreerd. Handig als je bijvoorbeeld al een deel van de oogst hebt binnengehaald of wanneer je met verschillende middelen gaat spuiten.

image


Nieuwe teamleden!

Ons Crop-R team heeft deze maand maar liefst vier nieuwe stagiairs mogen begroeten. Aron Mandos, Daniël Niemeijer, Kevin Batema en Tom Kosters zijn aan de slag gegaan met de ontwikkeling van nieuwe systemen en functionaliteiten voor het Crop-R Platform.

image
23 December 2015

Fijne Feestdagen!

image


Nieuwe Crop-R app van Eurofins Agro Testing Wageningen

Crop-R gebruikers kunnen weer een nieuwe app gebruiken. Neem de resultaten van je bodemonderzoeken over van Eurofins Agro Testing Wageningen (voorheen BLGG) in Crop-R. Installeer de app met je klantnummer en machting Crop-R in ‘Mijn Percelen’ van Eurofins Agro om de verslagen op te halen. Deze verslagen worden dan ingelezen in je teeltregistratie en automatisch aan het juiste kavel gekoppeld. De app en de handleiding met meer informatie vind je hier.

image

Pachtonline

Pachtonline.nl is een site voor het online pachten en verpachten van landbouwgrond. Bij het aanbod op de site tonen we de gewasrotatie van de afgelopen jaren, de grondsoortverdeling en de actieve natuurbeheermaatregelen. Binnen Crop-R helpen we onze telers al jaren met deze open data en in navolging op Boer&Bunder is dit een mooi voorbeeld van hoe deze data ingezet kan worden om het verkrijgen van teeltinformatie gemakkelijker te maken.

image


Crop-R is gegroeid! 

Crop-R is in het afgelopen jaar gegroeid naar 13 medewerkers, nieuwe abonnementen en nieuwe toepassingen voor onze boeren. Dit deden we in onder andere 2015:

AgroConnect app: Net nieuw en velen gingen je al voor in het versturen van teeltregistratie aan externe partijen als Suiker Unie (Unitip), Agrifirm (Akkerweb) of een andere partij aangesloten bij TeeltCentraal.

Open data: In Crop-R, Pachtonline en Boer&Bunder wordt gebruik gemaakt van open data. Boerenbunder.nl bundelt deze data voor de landbouwgrond in Nederland. De site trok binnen twee maanden meer dan 17.000 unieke gebruikers. Laat zien waar je als boer trots op bent en geef aan welke percelen van jouw zijn. 

Toelatingen-app: Afgelopen jaar hebben we het controleren van toelatingen getest met telers. De toelatingen-app komt beschikbaar in 2016. Wij helpen je met de controle op het middel en de juiste toepassing. 

Crop-R en SCAN GIS koppelen met RVO: Als eerste in Nederland is Crop-R erin geslaagd een werkende download & upload koppeling te maken met de nieuwe GeoNu koppeling van RVO. We hebben dit eerst ingezet voor Agrarisch Natuurbeheer. Elk Agrarisch Natuurbeheercollectief kan nu zijn beheereenheden controleren op 15 verschillende kwaliteitsindicatoren. 

Meer nieuws uit 2015 vind je in de berichten hieronder.

25 November 2015

Agroconnect - EDI-Teelt

We hebben het nu nog makkelijker voor je gemaakt om je gegevens uit te wisselen met externe partijen. De nieuwe app Agroconnect stelt je in staat om deze gegevens te versturen naar partijen die EDI-Teelt ondersteunen, zoals Optimeel, Unitip of Nedato. Wanneer je een contract hebt voor bijvoorbeeld het telen van suikerbieten voeg je deze toe in Crop-R. De gewaspercelen waarop je de suikerbieten teelt, kan je vervolgens koppelen aan dit contract. Je ziet zo precies of je voldoet aan het aantal hectare te telen suikerbieten. Met één klik op de knop verstuur je de gegevens aan, bijvoorbeeld, Teeltcentraal. Nieuwsgierig geworden? We hebben ook een filmpje gemaakt waarin je kan zien hoe het werkt. Je kan deze hier bekijken.

image


Nieuwe abonnementenstructuur

Crop-R groeit en onze abonnementen groeien met ons mee. Vanaf vandaag kan je naast een Pro of Super ook een Premium abonnement afsluiten. Zo proberen we nog beter aan te sluiten bij de wensen en behoeften van de boer voor professionele teeltregistratie. Het huidige Basis account verandert ook. Vanaf 1 januari 2016 wordt het aantal vast te leggen registraties gelimiteerd naar 25. Daarnaast zijn de schuur (voorraadbeheer) en de mobiele app alleen nog maar beschikbaar vanaf een Pro abonnement. Natuurlijk blijft het wel mogelijk om al je eerder vastgelegde registraties te raadplegen. Het gratis account gaat verder onder de naam ‘Try-out’.

image


Werkbonnen

Met de planningsmodule ben je in staat om taken voor je medewerkers te plannen. Je kunt deze nu ook uitdelen als een werkbon. Deze bon kan je gemakkelijk uitprinten en meegeven of mailen aan je personeel. Op de werkbon staat op een kaartje de locatie van het perceel aangegeven en de werkzaamheden die op het desbetreffende perceel uitgevoerd moeten worden. De medewerker kan zelf aangegeven welke machine’s zijn gebruikt en hoeveel brandstof is verbruikt. Ook kan de medewerker zijn urenadministratie bijhouden. Deze functie is beschikbaar voor het Pro, Premium en Super abonnement.

image
20 October 2015

Zet met Crop-R je bedrijf op de kaart van Boer&Bunder

image

Boer&Bunder is een nieuwe website die open data visualiseert voor alle landbouwgrond in Nederland. Vanaf vandaag kan jij als gebruiker van Crop-R op Boer&Bunder je eigen verhaal gaan vertellen. Je kunt je eigen gewaspercelen, profielfoto en contactgegevens delen met de bezoekers van de website. Je kan je gegevens delen door via het Crop-R platform de Boer&Bunder app te installeren. Meer info? Klik hier.

Op Boer&Bunder kan je met één klik op een perceel de beschikbare open data zien. Je krijgt inzicht in gewasrotatie, grondsoort, groei, hoogteverschillen en natuurbeheer van percelen. De officiële lancering van de website is op 22 oktober in Eindhoven tijdens de Agri meets Design week. Meld je snel aan via de app zodat jouw boerderij ook digitaal aanwezig is bij de lancering.

image

Crop-R heeft samen met Hackwerk Advies, Liters en Boerenverstand het initiatief genomen voor Boer&Bunder. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van EZ.


RVO koppeling met SCAN GIS is live

Doe jij mee aan de ANLb 2016? Samen met SCAN, de collectieven, RVO, de provincies, waterschappen en de ANS-groep heeft Crop-R de afgelopen periode veel werk verzet voor fase 2.0 van het ANLb-traject. Er zijn trainingsdagen geweest, tot de laatste minuut zijn kaarten aangepast door provincies, demodagen voor 40 collectieven, nieuwe functionaliteiten getest en menig uur is vergaderd.

Als eerste bedrijf in Nederland is Crop-R er met SCAN GIS in geslaagd een werkende koppeling te maken met de nieuwe webservice van RVO. Via SCAN GIS kan elk collectief nu zijn beheereenheden controleren op 15 verschillende onderdelen: Ligt er wel een bedrijfsperceel onder van de boer? Heeft het perceel het juiste gewas? Ligt het perceel binnen of buiten AAN? Voldoet het perceel aan de leefgebieden die de provincies in de IMNA hebben vastgelegd? De kenners onder jullie weten waarover we het over hebben.

image

Wij zijn er trots op dat we met Crop-R deel mogen uitmaken van deze enerverende nieuwe ontwikkelingen.

De 40 collectieven hebben de komende weken nog heel veel werk om alle contracten met de 8000 deelnemers op tijd rond te krijgen. Uiterlijk 31 december van dit jaar moet alle data bij RVO zijn ingediend. Crop-R wenst hen daarbij veel succes.

Wil je zien hoe SCAN GIS werkt? Bekijk dan het onderstaande filmpje.

28 September 2015

Testers gezocht voor onze toelatingen-app


Momenteel werken wij aan een nieuwe app voor toelatingencontrole. Met de controle word je geholpen met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op je boerderij. Wij controleren of het middel is toegelaten op het gewas, is toegestaan voor het teeltdoel, of de dosering juist is toegepast en of je het middel niet te vaak hebt gebruikt. Ook helpen we je met het invullen van de veiligheidstermijn van de bewerking.

De toelatingen-app bevindt zich in een testfase. Heb je een Pro of een Superabonnement en wil je ons helpen testen? Neem dan contact met ons op via de mail

image


Crop-R op de Holland WebWeek

Tijdens de Holland WebWeek heeft Ivor Bosloper van Crop-R uitgelegd wat het toepassen en delen van data in de akkerbouw, nu en in de toekomst, voor de boer in Nederland kan betekenen. Crop-R werkt samen met Jacob van den Borne, ZLTO en het HAS aan het project De Digitale Boerderij. Doel van het project is de precisielandbouwdata van boeren beter toegankelijk te maken voor analyse. Boeren of loonwerkers kunnen de data, wanneer ze dat willen, delen op hun eigen website met een breder publiek.

image


Pro en Super uitgelicht: Het exporteren van data uit Crop-R

We hebben het nu nog makkelijker gemaakt om je teeltgegevens vanuit Crop-R te exporteren. Op verschillende plaatsen in Crop-R kom je een oranje of grijs icoon met een ‘wolkje’. Met één druk op deze knop download je een bewerkingsoverzicht per perceel of zelfs van al je gewaspercelen als PDF. Je kan ook je saldo per gewasperceel of een productenoverzicht downloaden als een lijst in Excel. Zo heb je heel snel een overzicht van de kosten en gebruikte middelen op je boerderij.

07 August 2015

Zomerweer!

Al geruime tijd kon je gebruik maken van de weersverwachting van Dacom voor Nederland. Sinds kort is OpenWeatherMap als nieuwe feature op je dashboard erbij gekomen. Deze dienst geeft de meest actuele informatie over het weer uit real-time data van meer dan 40.000 weerstations op verschillende locaties ter wereld. Vanaf nu ben je in de buurt van je eigen boerderij, of deze nu in Nederland, België of Noorwegen staat, altijd op de hoogte van de actuele weersverwachting.

image


Oppervlakte

De oppervlakte die je kan intekenen als gewasperceel is nu per abonnement gebonden. Heb je een basis account dan kan je tot 100 hectare intekenen, bij een Pro tot 500 ha en bij een Super account tot 1500 ha. Het aantal hectare van de gewaspercelen met de looptijd van een jaar worden hierin opgeteld. Meer informatie vind je hier.


Crop-R België

Vanaf nu kan je je Crop-R abonnement ook betalen via Bancontact / Mister Cash. Meer info over onze abonnementen? Klik hier. Je kan nu ook gemakkelijk gebruik maken van de leveringen van de Belgische leverancier Vlamings BV.

image

Hiervoor hebben we de leveranciers-apps uitgebreid met een Vlamings koppeling. De leveringen van Vlamings BV worden op basis van de facturen automatisch ingelezen in je schuur. Zo heb je altijd je voorraad op orde. Je kan de apps van al onze leveranciers hier vinden en installeren.


SCAN GIS en SCAN Office

We zijn in opdracht van de Stichting Collectief Agrarisch Natuurbeheer (SCAN) al geruime tijd bezig met het automatiseren van de activiteiten voor het Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer (ANLb). De ANLb is de opvolger van aSNL. Inmiddels zijn er voor meer dan 10.000 deelnemers ruim 69.000 beheereenheden ingetekend. In de afgelopen periode hebben we een koppeling tot stand gebracht met de CRM-omgeving van SCAN Office. De collectieven kunnen hiermee onder andere de naw-gegevens, telefonie en documenten beheren. Momenteel zijn we volop bezig om een koppeling tot stand te brengen met de databases van RVO. We helpen graag mee het Nederlandse landschap kleurrijker te maken.

image


Fijne zomer!

05 June 2015

Vive la France!

Crop-R krijgt wereldwijd steeds meer gebruikers. Vanaf vandaag is de hele site van Crop-R daarom ook beschikbaar in het Frans! Je kunt nu bij je accountinstellingen wisselen tussen het Frans, Engels en Nederlands. In Frankrijk kan je ook de officieel toegelaten middelen selecteren en bij het intekenen van de gewaspercelen kun je gebruik maken van Franse referentiepercelen. Agri-business partijen die actief zijn in Frankrijk en gebruik willen maken van de nieuwe mogelijkheden kunnen contact met ons opnemen. 


De Digitale Boerderij

Iedereen die geïnteresseerd is in precisielandbouw kent Jacob van den Borne. Crop-R werkt samen met Jacob, ZLTO en het HAS aan het project De Digitale Boerderij. Doel van het project is de precisielandbouwdata van boeren beter toegankelijk te maken voor analyse. Geen ingewikkelde toeters en bellen, maar gewoon rechttoe rechtaan zodat iedereen het begrijpt. Boeren of loonwerkers die dat willen, kunnen de data vervolgens op hun eigen website delen met een breder publiek. Jacob nodigt iedereen uit zijn data te bekijken op www.vandenborneaardappelen.com.  Het project wordt uitgevoerd in het kader van Landbouw Innovatie Noord-Brabant (LIB). In de loop van dit jaar komen deze mogelijkheden voor alle Crop-R gebruikers beschikbaar.


Crop-R op Tour de Farm

Crop-R ging afgelopen week samen met Farm Frites en Bayer CropScience op Tour de Farm. Een kleine rondreis door Nederland en België om bij verschillende akkerbouwbedrijven stil te staan bij het verduurzamen van de aardappelteelt. Dit was een prachtige gelegenheid om aan ruim 300 aardappeltelers uitleg te geven over de digitale boerderij van Crop-R en de samenwerking die we zijn gestart met Farm Frites.

In de fabriek van Farm Frites in Oudenhoorn worden jaarlijks ruim 800.000 ton aardappelen verwerkt. Maar waar komen deze aardappelen vandaan? En hoe krijg je deze zo efficiënt mogelijk bij de fabriek? Door het inzetten van Crop-R wil Farm Frites de logistiek van de aardappelteelt verder optimaliseren. Maar ook hun klanten, waaronder Kellogg’s voor de Pringles, willen de traceerbaarheid van hun producten vergroten. Hiervoor moeten we terug naar de teler, naar jouw Crop-R boerderij.

Alle Farm Frites telers hebben dit jaar een uitnodigingsmail gekregen om hun aardappelpercelen in te tekenen in Crop-R. Door ook de ingang van het gewasperceel aan te geven weten de buitendienstmedewerkers exact welke gewaspercelen ze moeten bezoeken en hoe ze het perceel kunnen bereiken. Dit scheelt veel tijd. Daarnaast hebben we een Farm Frites app gemaakt. Zo kun je komend groeiseizoen snel gewaswaarnemingen doorgeven, bijvoorbeeld de opkomstdatum. Dit helpt in het nauwkeurig bepalen van de aardappelvoorraad. Telers die hieraan (vrijwillig) deelnemen krijgen op basis van hun inspanningen een extra premie van Farm Frites bovenop de afgesproken aardappelprijs. Kijk, en zo krijgt de boer er ook weer wat voor terug.

Wil je als afnemer aansluiten op het Crop-R platform? Neem dan contact op met Lud Uitdewilligen (lud@crop-r.com).


PYGRUNN

Elk jaar wordt in Groningen dé Python conferentie van de Benelux gehouden. Crop-R is in deze programmeertaal geschreven, dus kunnen wij hier natuurlijk niet ontbreken! Naast onze sponsoring van dit event, hebben wij onze expertise op het gebied van geografische informatiesystemen laten zien in een presentatie van Ivor Bosloper. Verder hebben we als Crop-R ontwikkelteam onze kennis weer kunnen verrijken. Interessant? Kijk op de site voor meer informatie: www.pygrunn.org.


Crop-R heeft nieuwe collega’s!

Ons team heeft deze maand wederom twee nieuwe medewerkers mogen begroeten. Het ontwikkelteam is versterkt met Erik-Jan Blanksma. Het sales team is versterkt met Marina ter Wiel. Erik-Jan is Software Engineer en Marina ter Wiel richt zich op de ondersteuning van de interne organisatie van Crop-R.

28 April 2015

Crop-R groeit door!


Ons team in Groningen is de laatste maanden flink gegroeid. Wellicht heb jij één van hen al een keer aan de telefoon gehad. Het sales team is versterkt met Lud Uitdewilligen. Maarten Brugman, Cees van Wieringen en Kristina Gancheva gaan zich volledig richten op het  ontwikkelen van Crop-R functionaliteit. Ook wordt per 1 mei het managementteam versterkt met een van de oprichters Janneke Hadders. Janneke zal zich met name gaan richten op de interne organisatie en kanaliseren van groei van ons bedrijf.

image


Nieuwe Contractpagina

We zijn met een aantal afnemers bezig de administratie van de contracten te koppelen aan de registratie van de telers. We hebben een speciale pagina ingericht waar je je percelen kunt koppelen aan het contract. Kijk hier voor de contractpagina, een filmpje met uitleg is hier te vinden:


Toegang van gewasperceeel aangeven

Hoe vaak stond jij niet  met de auto of trekker bij een sloot of hek dat  je niet kon oversteken? Even 5 minuten omrijden om het van de andere kant te benaderen. Kost allemaal tijd, geld en ergernis. Maak het je loonwerker, adviseur of afnemer makkelijk door de toegang naar de gewasperceel duidelijk op de kaart aan te geven. Ook op de mobiele versie kun je de toegang raadplegen.


Loonwerkers

De Provincie Groningen heeft het project Innovatieve Data-uitwisseling in de Agrarische Keten (IDAK) goedgekeurd. In dit project gaat Crop-R samen met 3 loonwerkers uit de provincie (HS AGRI, Wieringa Bedum en Wieringa Roodeschool), Crop-R zodanig aanpassen dat loonwerkers en boeren makkelijk over en weer informatie kunnen uitwisselen over de te plannen en uitgevoerde werkzaamheden. Het uiteindelijke doel is duurzamer, innovatiever en efficiënter werken door het slim toepassen van ICT. We houden jullie op de hoogte. 

Zie: dit nieuwsitem voor meer details.

06 February 2015

De KMWP gaat over op Crop-R

image

Heeft de Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder nog een introductie nodig? Een bijzonder bedrijf. De getallen zeggen genoeg: 1300 hectare akkerbouw, 17 medewerkers en maar liefst 395 maten. Dit Zeeuwse akkerbouwbedrijf is het afgelopen jaar naarstig op zoek geweest naar een nieuwe opvolger van hun oude managementpakket. “We hebben na een uitgebreide marktverkenning gekozen voor Crop-R”, aldus Vincent Coolbergen, de directeur van KMWP. De introductie heeft ongeveer een half jaar geduurd. “Ik had eigenlijk verwacht dat onze medewerkers best wel even moesten wennen aan de nieuwe werkwijze, maar de overgang van het oude naar het nieuwe systeem is eigenlijk opvallend rustig verlopen.” De invoering verliep soepel omdat Crop-R een aantal functionaliteiten heeft ingebouwd die het mogelijk maken het werk van 17 medewerkers beter te plannen. “Onze oudere werknemers kunnen nog steeds met papieren werkbonnen werken, maar vooral onze jongere werknemers maken al volop gebruik van de mobile app. Op mijn kantoor hangt een groot televisiescherm en we maken vrijwel dagelijks gebruik van de mooie visualisaties van Crop-R.” Heeft Vincent nog een wensenlijstje voor de toekomst? “Zeker wel: uitgebreidere toelatingencontroles, koppelingen met onze afnemers en de mobile app kon soms net iets duidelijker”. Kijk, zo houden we elkaar scherp.

Je eigen percelen importeren van RVO.nl

image


Veel boeren zijn weer bezig na te denken over het nieuwe bouwplan van 2015. Het is daarbij vaak handig als je je eigen actuele percelen bij RVO.nl kunt importeren. Je kunt het importscherm van Crop-R hier vinden: https://www.crop-r.com/integration/extern/geoboer/. Deze mogelijkheid van het importeren bestaat al langer bij Crop-R maar we hebben het voor de volledigheid nog eens een keertje op een rij gezet in een filmpje. 

Zowel RVO.nl als Crop-R zijn volop bezig om het proces te verbeteren. We willen uiteindelijk een systeem waarbij je vanuit Crop-R je hele perceelsregistratie richting de overheid goed vorm kunt geven. Je hoeft dan straks niet meer in te loggen op RVO.nl om je perceelsregistratie bij te werken. We horen graag van jullie wat de ervaringen zijn met de huidige systematiek, laat het ons weten!

Nieuwe app: Crop-R in je reguliere agenda

In de vorige nieuwsbrief hebben we laten zien dat er nieuwe agendamogelijkheden zijn gekomen in het registratiescherm. Handig voor het plannen en het overzicht. Maar we gaan weer een stapje verder. Sinds afgelopen week hebben we een nieuwe app gelanceerd waarmee je op een makkelijke manier al je registraties automatisch kunt inzien in Gmail agenda, Microsoft Outlook of de Mac Kalender. Er zijn nu allerlei handige instellingen gekomen zodat je bijvoorbeeld ook voor iedere medewerker afzonderlijk een agenda kunt aanmaken. Je kunt de app installeren door op deze link te klikken: https://www.crop-r.com/apps/#calendar

We hebben ook een filmpje gemaakt waarin we je alle mogelijkheden uitleggen:


Kostprijzen eenmalig instellen

Crop-r gebruikers met een Pro account hebben zeker al eens gekeken naar de mogelijkheden van de Excelbladen voor het uitvoeren van saldoberekeningen. Het is nu mogelijk om eenmalig de kosten van vrijwel al je activiteiten, produkten, lonen per uur en diensten vast te leggen. Je kunt ook zelf kostenposten opvoeren onder het kopje “Overige toegerekende kosten”. In Excel wordt er vervolgens elke keer gerekend met de door jou ingevoerde gegevens. Je kunt deze pagina vinden door op deze link te klikken: https://www.crop-r.com/cropr/costs/

En natuurlijk ook weer een filmpje:

De hierboven beschreven functionaliteiten zijn beschikbaar voor Crop-R Pro en/of Crop-R Super gebruikers, ga naar https://www.crop-r.com/pricing/ voor details en een overzicht van alle mogelijkheden.

20 December 2014

Fijne feestdagen!

Beter overzicht in het nieuwe jaar

Om beter inzicht te krijgen in je registraties, hebben we twee nieuwe registratieoverzichten toegevoegd:

  • Tabel-overzicht. Wil je snel alle registraties in een overzicht zien? Gebruik dan het tabel-overzicht. Je kan makkelijk sorteren op de verschillende eigenschappen van de registraties, zoals het type bewerking, de datum of de naam van je gewasperceel.
  • Kalender-overzicht. Wil je inzicht krijgen in je planning, of kijken wat er precies is gebeurd de afgelopen tijd? Daarvoor hebben we het kalender-overzicht gemaakt. Deze lijkt op veel gebruikte kalender software, maar dan met al je registraties er in. Je kan in dit overzicht gemakkelijk met de muis het tijdstip en duratie van je registraties aanpassen.

Voor een korte introductie in onze nieuwe overzichten, kijk hier:https://www.youtube.com/watch?v=zDaOYifybhg

Producten toevoegen

In Crop-R kan je producten selecteren uit de ctgb en EDI-teelt lijsten. Het kan echter voorkomen dat er een product niet in de staat. Daarom hebben we nu de mogelijkheid toegevoegd om zelf producten aan te maken. Hoe dit werkt? Heel simpel: bij het registreren van het gebruik van een product begin je met het intikken van de naam. Je krijgt dan de keuze “Maak een nieuw product met de naam”. Vul de details in van het product, en klaar!

image

Zelf kleurschema maken

In Crop-R heeft elk gewas een bepaalde kleur. Voor sommige toepassingen is het handig als de gebruiker zelf de kleuren van zijn gewassen kan aanpassen. Per boerderij kunnen de kleuren worden ingesteld voor alle gebruikte gewassen.

image

De hierboven beschreven functionaliteiten zijn beschikbaar voor Crop-R Pro en/of Crop-R Super gebruikers, ga naar https://www.crop-r.com/pricing/ voor details en een overzicht van alle mogelijkheden.

Signup

Signup for the free Crop-R Try-out version.

To top